20130427-IMG_0871Dit is deel 1 van het artikel dat in januari 2014 in de Raqs wa Risala verscheen.

Aanleiding

In de buikdanswereld zijn we nog niet toe aan een uniforme taal en opleiding van docenten, wat het moeilijk maakt om als buikdansdocent te blijven ontwikkelen. Daarom probeer ik certificatiesystemen van andere bewegingsvormen uit, vanuit de gedachte dat je aan de hand van zo’n opleiding zelf kunt bepalen wat je als buikdansdocent wil overnemen. Het is handig om in verschillende bewegingsvormen les te kunnen geven en het een handige manier om nieuwe doelgroepen aan te spreken voor studio eigenaren.

In augustus 2013 trok de aankondiging van de Bellyfit Instructor Training mijn aandacht. Een intensief weekend waarin je leert om les te geven volgens het mij volslagen onbekende  Bellyfit format. Nieuwsgierig geworden klikte ik de link aan naar de website van www.bellyfit.com om meer te weten te komen.

Wat is Bellyfit?

De bewegingen in het format zijn geïnspireerd op buikdans, Indiase dans en Afrikaanse dans. Ook komen bewegingen aan bod gebaseerd op Pilates en yoga. Ik vroeg me af wat deze les toevoegde aan het reeds bestaande aanbod aan groepslessen aerobics, wereld dans, yoga en pilates. Kenmerkend is dat het een workout is voor en door vrouwen, waarbij extra aandacht besteed wordt aan de bekkenbodemspieren en ademhaling.

In 2007 begon Alice Bracegirdle met het geven van Bellyfit in Canada. Zij merkte dat steeds meer vrouwen op zoek zijn naar zingeving en plezier, terwijl traditionele fitness lessen vooral gericht zijn op prestatie. Door het combineren van werk, gezin en sporten raakten vrouwen het contact met hun lichaam kwijt. Dat contact met je lichaam en een spiritueel element vonden ze in buikdans, Afrikaanse dans en Indiase dans, terwijl yoga en in Pilates een solide basis vormen voor effectieve oefeningen om je kracht, flexibiliteit en core te versterken. Een combinatie lag voor de hand en Alice begon met het lesgeven in dit format.

Fitness is een aparte industrie, waar verschillende richtlijnen en certificaten gehanteerd worden. In de buikdanswereld hebben sommige docenten een lesmethodiek opgezet waarin buikdans en fitness aspecten met elkaar vermengd worden, maar dit blijft meestal bij iets intensiever bewegen dan in een normale buikdans les. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld. Gelukkig zag ik dat twee danseressen in Nederland de training al gevolgd hadden en ik vroeg hen om advies. ‘Doen!’ was het antwoord en zo kwam het dat ik op een vroege zaterdagochtend in een halflege trein naar Amsterdam zat, op weg naar Global Dance Lab waar de Bellyfit Instructor Training plaats zou vinden. Na mijn online inschrijving kreeg ik netjes een e-mail met tips ter voorbereiding. Ongeveer een week voor de training ontving ik de link naar de BFIT Trainee Manual (handboek voor trainees). Ter voorbereiding had ik de BFIT Trainee manual uitgeprint en doorgelezen, het is verplicht om een uitgeprinte manual bij je te hebben zodat je aantekeningen kunt maken. Verder was het advies om uitgerust en fit aan de training te beginnen.

Lees binnenkort verder in deel 2: de trainingsdagen