Bellyfit instructor trainingDit is deel 2 van het artikel dat in januari 2014 in de Raqs wa Risala verscheen

De training

Ik kwam als laatste aan en schoof tussen de negen andere studenten die al klaar zaten op hun yoga mat. Allemaal droegen we sportschoenen en fitness kleding, hier en daar met een heupsjaaltje erover. Het werd aangeraden om extra kleding mee te nemen omdat er flink gezweet zou worden en voor het cardio gedeelte is het vanuit veiligheidsoverweging verplicht om schoenen te dragen. Een groot deel van de deelnemers was buikdanseres, er zat een Pilates docent bij en een jonge moeder die speciaal uit Brussel was afgereisd om de training te volgen. De training werd gegeven door Gillian Cofsky, een fris en fruitig ogende docente die op een prettige manier de leiding nam. We begonnen met onze BFIT Trainee Manual, een boekwerk waarin de Bellyfit filosofie en de onderdelen daaruit toegelicht werden.

 

Vooraf had ik opgezien tegen de lange dagen. Tien uur instructie is pittig, zeker als er een fitness aspect in zit. Gelukkig viel het mee en werd er veel afgewisseld tussen luisteren, vragen stellen, oefenen in kleine groepje en pauzes. Gillian is een prettige docent met uitstekende didactische vaardigheden en al snel bleek dat er goed nagedacht was over de verschillende onderdelen en hoe ze in elkaar passen. Voortbouwend op best practices vanuit de fitness industrie was het format er op gericht om mensen op een veilige en prettige manier in beweging te brengen. Daarnaast leerden we ook het een en ander over didactiek, je rol als docent en hoe je de energie in je les kunt gebruiken om je leerlingen energie te geven.

Je kunt Bellyfit lessen geven aan kleine en grote groepen omdat er niet individueel gecorrigeerd wordt. Wekelijkse lessen zijn ongeveer tien tot twintig mensen, maar je kunt ook groepen van vijftig tot honderd vrouwen in beweging krijgen.

Vermoeidheid

Na de eerste dag vertrokken alle deelnemers richting een warme douche en avondmaal. Voor sommigen betekende dat een flinke reis, anderen hadden een slaapplaats in Amsterdam gevonden. Ik raad aan om in de buurt te overnachten omdat je best wat tijd nodig hebt om bij te komen. De tweede dag behandelde het samenstellen van de les en de support die vanuit Bellyfit gegeven wordt.

Het format doet een fikse aanslag op je geheugen: inhoudelijk heb je per les vijf bewegingen in de warming-up, ongeveer 10 bewegingen in de cardio, 5 Pilates achtige bewegingen en een stretch sessie waarin 5-8 bewegingen voorkomen. Al deze bewegingen leg je uit, zowel de basis beweging als de aanpassingen om het intensiever te maken. Bovendien ben je voortdurend aan het cue-en: je geeft aanwijzingen aan de groep om je leerlingen in beweging te houden en om ze eraan te herinneren wat de correcte houding is, en waar ze op moeten letten om veilig te blijven bewegen en blessures te voorkomen. Waar je in een buikdansles mensen in groepjes kunt laten werken, is Bellyfit er op gericht om de studenten elk moment van de les te blijven begeleiden. De typische buikdansbewegingen die je terug ziet in aangepaste vorm zijn de shimmy, het opduwen van de heup, de hipdrop en de heup cirkel. Allemaal aangepast naar een fitness format, zodat mensen die nooit aan buikdansen gedaan hebben de beweging veilig uit kunnen voeren. Uit de Afrikaanse dans zijn een aantal typerende zwaaiende bewegingen overgenomen, en Bollywood en Bhangra leveren de ‘bounce’ bewegingen in de work-out. Het systeem is duidelijk een integratie is van verschillende stijlen, Bellyfit is daarom  niet te vergelijken met een buikdans work-out.

Certificering

Ondanks de vermoeidheid lukte het ons allemaal om door de twee dagen heen te komen. In principe kun je niet zakken voor de instructor training, maar het afronden van de training maakt je nog geen instructeur. Als je Bellyfit les wilt geven moet je acht (gratis) practicum lessen geven, feedback verzamelen en insturen naar Canada ter beoordeling. De practicum lessen zijn ‘gewone’ Bellyfit lessen zodat je kunt oefenen met het les geven. De lessen kunnen plaats vinden bij iemand thuis, in een sportschool of danszaal. Het liefst met tenminste twee deelnemers omdat het tenslotte een groepsfitness format is. Bovendien moet je lid worden van CREW, wat betekent dat je vijftien euro per maand betaald om toegang te krijgen tot de online bibliotheek. Je bouwt punten op (twintig per maand) waarmee je bijvoorbeeld nieuwe muziek kunt kopen (veertig punten) of choreografie (tweeëndertig punten voor een complete les, of vier tot zes punten per les onderdeel). De laatste eis is dat je tenminste één Bellyfit les per week geeft om je kennis en kunde op peil te houden.

Zoals Gillian aangaf in de training, is het lastig om de kwaliteit van docenten te garanderen. Bellyfit gaat uit van marktwerking: als mensen kwalitatief slecht les geven, zullen ze weinig leerlingen hebben en vanzelf stoppen. Aangeraden wordt om ook een certificaat te halen om groepsfitness te kunnen geven, zodat je aan sportscholen kunt laten zien dat je verantwoord les geeft.

In deel 3: Hoe is het om de practicum lessen Bellyfit te geven en wat zijn de reacties?