Dit is deelĀ 3 van het artikel dat in januari 2014 in de Raqs wa Risala verscheen

Bellyfit practicumVragen

Een van de belangrijkste vragen was, of het toegestaan is om je eigen muziek te gebruiken. Het antwoord is nee, dat is niet toegestaan. Bellyfit verstrekt muziek die past bij het format. Drie mixen zijn gratis te downloaden voor crew members, meer muziek kun je met behulp van het punten systeem kopen. Voor mezelf vind ik dat niet storend. Het is duidelijk geen dansles waarin interpretatie van de muziek centraal staat en dat maakt de geremixte muziek erg geschikt.

 

Een tweede vraag is in hoeverre je als docent je eigen stijl kwijt kunt in de les. Ik merkte tijdens de training dat de Pilates docent het deel met de core oefeningen zo uit haar mouw schudde, terwijl ze moeite had met het onthouden van de combinaties voor het cardio deel. Ik had meer moeite met het pilates deel omdat dat voor mij het minst bekend is, terwijl de choreografie en de yoga oefeningen me bekend voorkwamen. Je kunt zelf de cardio bewegingen uitkiezen die jij prettig vindt, zo lang ze binnen het format van Bellyfit passen. Ik vind het prettig dat er zoveel beschikbaar is in de online bibliotheek, zodat ik kan putten uit de kennis van mijn mede docenten.

bellyfit 16Practicum lessen

Na de afsluiting van het weekend heb ik meteen mijn practicum lessen gepland. Het bleek pittiger dan gedacht om de training om te zetten naar praktijk, omdat het lastig is zoveel informatie en vaardigheden tegelijkertijd in te zetten. De feedback van de deelnemers was positief: ze waarderen de flow in de les, dat je aan de ene kant hard werkt in het cardio en core deel terwijl je ontspant met de meditatie en stretch oefeningen. Ook de combinatie fitness en dans werd gewaardeerd: voor leerlingen die geen interesse hebben in het onthouden van choreografie is dit een prima manier om in beweging te komen. Wat lastig is, is dat ik bijvoorbeeld weinig achtergrond heb in Pilates waardoor dat onderdeel in mijn lessen wat minder goed uit de verf komt. Na het opsturen van de feedback kreeg ik binnen een dag te horen dat ik vanaf nu gecertificeerd ben om Bellyfit lessen te geven. Natuurlijk kunnen deelnemers van de Bellyfit Instructor Training ook kiezen om geen les te gaan geven na afronding van de training.

Mijn ervaring

Wat ik waardevol vind aan de Bellyfit instructor training, is dat er een nadruk is op veilig bewegen, ook voor mensen die niet kunnen dansen. Dat maakt dezelfde Bellyfit les erg toegankelijk en leuk voor zowel beginners als voor gevorderden. De principes uit de fitness wereld zorgen er voor dat ik heel anders naar les geven ga kijken en inmiddels ook het een en ander aangepast heb in mijn lessen. Zo wissel ik vaker en bewust tussen uitleggen met het gezicht naar de groep toe en met mijn gezicht naar de spiegel. Ik heb meer cues en manieren geleerd om uit te leggen wat een correcte houding is en hoe leerlingen dat bij zichzelf kunnen aanpassen.

Les geven in Bellyfit vereist een goede voorbereiding en een goed geheugen, het is een aanrader om in je lokaal een checklist op te hangen. De methode heeft natuurlijk zo zijn nadelen: het is geen dansles, je moet binnen de richtlijnen van het format blijven en je moet natuurlijk voldoen aan de eisen vanuit Bellyfit om de naam te mogen gebruiken. Dit zijn tegelijkertijd voordelen: het is een fitness les dus de nadruk ligt op bewegen, het is makkelijk om binnen de richtlijnen te blijven als je gebruikt maakt van de CREW bibliotheek en de eisen zijn makkelijk te halen wanneer je je lessen goed voorbereidt.

Meer weten?

Voor mij was het een waardevolle en interessante ervaring waar ik veel geleerd heb, met inzichten waarmee ik mijn buikdanslessen beter vorm kan geven. Als ik de Bellyfit Instructor Training had gevolgd toen ik net begon met lesgeven, was dat de kwaliteit van mijn buikdanslessen zeker ten goede gekomen. Ik raad iedereen die buikdanslessen wil gaan geven of geeft aan om docenten opleidingen te volgen in andere bewegingsvormen. Vanaf voorjaar 2014 ga ik in Utrecht wekelijkse Bellyfit lessen gegeven om mijn kennis up to date te houden. Houd de Bellyfit website in de gaten: mogelijk wordt er een nieuwe Bellyfit instructor Training gegeven in Amsterdam in 2014.