roustabout01

Optreden buikdansfeest Zeist, 2014

Buikdansen zelf is natuurlijk een feestje, maar wist je dat er ook zoiets bestaat als een ‘buikdansfeest’? De gelegenheid om buikdansoptredens te bewonderen en op de dansvloer te buikdansen. Voor veel docenten is het gebruikelijk om het lesjaar of het lesblok af te sluiten met een presentatie of een feestje. In dit artikel gaat het over feestjes waarbij de bezoekers een actieve rol spelen. Buikdans voorstellingen en theatershows licht ik kort toe en laat ik verder buiten beschouwing. Hieronder volgt wat uitleg over de etiquette tijdens een buikdansfeest voor zowel bezoekers als artiesten. Ben je hier terecht gekomen omdat je op zoek bent naar een buikdanseres voor een optreden? Kijk dan op mijn pagina over optredens. Ik vind het heel leuk om op buikdansfeesten op te treden, laat het me weten als je op zoek bent naar een gast danseres! Wat voor soort buikdansevenementen zijn er eigenlijk?

Leerlingen presentatie

Besloten feestje voor de leerlingen van een docent. Dit is een laagdrempelig evenement en wordt vaak gehouden in de ruimte waar normaal les gegeven wordt. Meestal is er alleen buikdans publiek bij. Alle aanwezigen nemen wat te eten of te drinken mee, er zijn optredens van een aantal leerlingen en de docent en verder gaat de stereo aan zodat iedereen lekker kan dansen.

Buikdansfeest

De iets uitgebreidere versie is het buikdansfeest. Voor deze gelegenheid wordt een speciale ruimte gehuurd, bijvoorbeeld een buurthuis met een podium. Het Voor het feest worden toegangskaarten verkocht om de zaalhuur te kunnen betalen. Het programma bestaat uit meerdere optredens, van professionele buikdanseressen en van leerlingen. Een buikdanswinkel brengt spullen mee om te verkopen, soms kun je een henna tatoo laten zetten of genieten van een stoelmassage. Wanneer de optredens afgelopen zijn, gaat de muziek aan en kan iedereen die daar zin in heeft de dansvloer op. Er kan een live band aanwezig zijn, en/of een dj voor het draaien van muziek.

Buikdansvoorstelling

Wanneer optredens plaats vinden in een ‘echt’ theater, met een podium, belichting en tribune. In dat geval is er niet meer sprake van een feest, maar een voorstelling. De voorstelling kan bestaan uit losse optredens van verschillende professionele buikdanseressen en groepen, of uit een doorlopende voorstelling met een verhaallijn waar buikdans in verweven is. Het huren van een theater is best kostbaar: de toegangsprijs van een kaartje is daarom iets hoger dan bij een buikdansfeest. Na afloop kun je napraten met een drankje in de foyer.

Buikdansfestival

Een buikdansshow of buikdansgala behorend bij een buikdansfestival is net wat groter dan een losstaande buikdansvoorstelling in een theater. De optredens worden verzorgd door de(gast)docenten die tijdens het festival workshops hebben gegeven, aangevuld met optredens van groepen en professionele buikdanseressen. Het toegangskaartje kun je los kopen of als onderdeel van een pakket met workshops. Tijdens het feest kan er een live band aanwezig zijn, of er wordt met muziek vanaf cd gewerkt.

Ik wil het in dit bericht vooral hebben over leerlingen presentaties en buikdansfeesten. Het is voor veel leerlingen de eerste keer dat ze in aanraking komen met optredens bekijken en optredens geven voor publiek. En dat je op de dansvloer helemaal los kan met je buikdansmoves is ook bijzonder, want iedereen doet lekker mee. Waarom is het belangrijk om je gepast te gedragen op een buikdansfeest? Omdat de buikdanswereld klein is en organisatoren het liefst optredens inplannen met mensen die makkelijk zijn in de omgang. Bovendien laat je met je gedrag zien dat je buikdansen respecteert.

Etiquette buikdansfeest

Voor publiek

 • Kom op tijd. De deuren worden bemand door familie/vrienden/leerlingen van de organisator en die willen de show ook graag zien. Als je een kwartier of meer later bent, laat het weten aan de organisator zodat er rekening mee gehouden kan worden.
 • Draag gepaste kleding. De richtlijnen verschillen per feest, maar in het algemeen kun je feestelijke kleding aantrekken met een heupsjaaltje erover voor het vrijdansen. Naar een feest komen in een professioneel kostuum terwijl je niet optreed is ongebruikelijk, informeer vooraf bij de organisatie of dat kan. Mannen, vrouwen en kinderen welkom op een buikdansfeest, dus zorg ervoor dat je kleding passend is voor deze doelgroepen. Als je net opgetreden hebt en in de zaal wilt gaan zitten, draag dan een cover-up: een wijdvallend kledingstuk over je kostuum. Zo leid je de aandacht niet af van de artiesten op het podium
 • Wees enthousiast. Natuurlijk hoef je niet overal uitgebreid voor te klappen en zie je soms optredens die niet jouw smaak zijn. Belangrijk is dat het feest een gelegenheid is waar iedereen zichzelf kan zijn: voor veel leerlingen is dit de eerste keer dat ze voor publiek buikdansen. Wees daarom enthousiast, ga niet op je telefoon lopen kijken (of met je telefoon filmen, tenzij je vriendin op het podium daarom gevraagd heeft) terwijl iemand aan het dansen is. Als je iets leuks, bijzonders of moois zag, geef die persoon na afloop een compliment. Iedere performer vraagt zich af wat het publiek er van vindt en directe feedback is daarom prettig! Bewaar je kritische analyse voor een later moment: op de avond zelf kan een danseres toch niks meer veranderen aan haar optreden.
 • Blijf voor het hele feest. Als je uitgenodigd bent om een optreden te geven, dan is het niet zo aardig om vijf minuten voor je aan de beurt bent aan te komen en direct daarna weer te vertrekken. Kom op tijd aan en ga weg wanneer het programma afgelopen is. Het maakt de mensen op het podium erg onzeker als er tijdens hun optreden mensen weg gaan, of als zij na de pauze nog maar voor een halflege zaal dansen.
 • Respecteer privacy. Zowel de artiesten als de aanwezigen zijn er om een leuke avond te hebben. De organisatie laat vooraf duidelijk weten of het toegestaan is om foto’s en videos te maken. Sommige vrouwen vinden het niet prettig als zij tijdens het feest gefotografeerd worden. Als je foto’s op social media wilt zetten zoals Facebook of Twitter, vraag dan aan de personen die herkenbaar op de foto staan of ze het goed vinden.
 • Laat je gaan op de dansvloer. Zodra de muziek aangaat kunnen de aanwezigen de dansvloer op. Dit is de perfecte gelegenheid om de bewegingen uit de les te oefenen, of om bewegingen en passen van andere enthousiastelingen op de dansvloer uit te proberen. Dans op blote voeten of op dansschoentjes: naaldhakken zijn erg pijnlijk als je per ongeluk op iemands voet gaat staan.
 • Promoot jezelf op gepaste wijze. De organisator heeft een tafel waarop promotiemateriaal neergelegd kan worden. Vraag aan de organisator of je je flyers of visitekaartjes daarbij mag leggen.
 • Bedank de organisator. Het organiseren van een feest is veel werk. Aan die ene middag of avond zitten vele uren aan voorbereiding, promotie, denkwerk en administratie vast. Bedankt de organisator als je de kans krijgt, hij/zij zal het erg waarderen.
110828 RAKS leuven 2

Khalida, Queenie en Kyria, RAKS Leuven 2011

Voor artiesten

 • Kom op tijd. Als artiest heb je vooraf een doorloop, je muziek moet gestst worden en je moet je nog installeren en omkleden. Spreek duidelijk af hoe vroeg je aanwezig moet zijn.
 • Wees voorbereid. Ongetwijfeld wordt het druk en hectisch in de kleedkamer, dus zorg dat je goed voorbereid bent! Pak je tas efficient in, controleer je kostuum op slijtage en of het past de dag voor het optreden en doe je make-up op de dag zelf vast thuis op. Het is natuurlijk geen ramp als je hier niet aan toe gekomen bent, maar denk er aan dat jouw gebrek aan planning geen problemen voor anderen moet veroorzaken.
 • Denk aan anderen. De meeste kleedkamers zijn vol en chaotisch. Leef je in en wees beleefd: houd je spullen op een plek, gebruik niet alle ruimte om je volledige make-up collectie uit te stallen, en geef anderen de ruimte waar nodig. Als je je choreografie wilt oefnen kun je dat het beste in een lege gang of een andere ruimte doen.
 • Help anderen. Zie je dat iemand moeite heeft met het aantrekken van een kostuum, biedt aan om te helpen! Ook als mensen veiligheidsspelden, naald en draad of (oh zo belangrijk) een maandverbandje nodig hebben kan jij de reddende engel zijn.
 • Blijf positief. Wanneer je zenuwachtig bent is het makkelijk om negatieve uitspraken te doen. ‘Ik vergeet mijn choreografie vast’ , ‘ben jij niet zenuwachtig?’ en ‘Ojee, het publiek kijkt chaggerijnig!’. Probeer je in te houden en positief te blijven, tenslotte zijn jullie er allemaal omdat jullie het leuk vinden om te doen. Het zou jammer zijn als degene naast je door deze uitspraken overstuur raakt en ook echt haar choreografie vergeet.
 • Respecteer privacy. In een kleedkamer staan mensen zich om te kleden. Houd de deur daarom dicht, of doe de deur dicht als deze open blijft staan. Als je een selfie of foto wilt nemen, controleer je eerst even of mensen geen bezwaar hebben en of ze er niet half ontkleed op staan. Kijk ook achter je, via de spiegel op de foto zie je ook mensen die achter je staan.
 • Blijf uit de kleedkamer als je er niet hoeft te zijn. Dit geld voor je vrienden en familie die je komen aanmoedigen, maar ook voor jezelf. Ben je omgekleed en klaar met make-up, geef de anderen ruimte door naar een andere plek te gaan. Bijvoorbeeld in de zaal als je nog niet aan de beurt bent, in de gang als je wilt oefenen.
Samen dansen

Buikdansfeest Zeist, 2012

Op het podium

 • Wees stil. Het zou je verbzaen hoeveel het publiek in de zaal hoort van geroezemoos achter de coulissen. Ook al ben je enthousiast en zenuwachtig, maak zo min mogelijk geluid.
 • Houd je aan de tijdslimiet. Als de organisator een tijdslimiet gesteld heeft van drie minuten, houd je daar ook echt aan. Als je op het podium staat en je nummer blijkt aht minuten te duren zal niemand je van het podium af sturen, maar het gooit de planning van de organisatie in de war en daar zullen ze niet blij mee zijn.
 • Blijf in karakter. Tijdens de opkomst en het aflopen van het podium ben je nog steeds zichtbaar voor het publiek. Bereid je voor hoe je deze meters gaat overbruggen als artiest. Niks zo jammer als iemand die na een prachtige dans het toneel afsloft alsof ze in de supermarkt loopt.
 • Laat het podium leeg achter. Als je attributen of props gebruikt, maak en plan om ze na afloop mee te nemen of spreek met de organisatie af hoe jullie dit gaan oplossen. Het is niet de bedoeling dat de volgende danseres over jouw sluier struikelt.
 • Ere wie ere toekomt. Ben je gevraagd om een korte introductie in te sturen, dan is het netjes om een docent die veel voor je betekent te noemen en degene die de choreografie heeft gemaakt als jij het niet bent. Zonder hen zou jij niet dit optreden kunnen geven.