Begin januari schreef ik over mijn voornemen om tien dagen buikdans te oefenen. De dagen hoefden niet aaneengesloten te zijn, als er maar geoefend werd. Elke dag dat ik oefende, heb ik een tweet gepost op twitter met #10dagenbuikdans er in. Zo was het makkelijk om bij te houden wat ik wanneer gedaan heb. Voor de goede orde zal ik hier beschrijven wat ik gedaan heb.

7 januari,Dag 1: Bij het doorzoeken van mijn buikdans dvd collectie kwam ik Jenna’s ‘Bellydance: the next level’ tegen. De dvd beloofde me drills en intermediate choreography en dat is precies wat deze dvd levert. Hier werd ik blij van.

10dagenbdd19 januari, Dag 2: Ik had zin om weer wat in vorm te komen en daarom begon ik met Jillian Michael’s 30 day shred op level 2. In dertig minuten werk je aan je uithoudingsvermogen, een beetje krachttraining en buikspieren. Zeker een aanrader voor de mensen die weinig tijd hebben en toch willen sporten. Daarna heb ik Jenna’s dvd weer tevoorschijn getrokken om verder aan het choreografie deel te werken.

10 januari, Dag 3: Wel zin in buikdansen, geen zin in de shred dvd. De Shape up and hip out dvd van Jillina is perfect, weinig uitleg en een grondige doorloop van de basis bewegingen. De derde workout is op intermediate/advanced niveau, een leuke uitdaging.

11 januari, dag 4: Het thema van mijn volgende les is saaidi. Als inspiratie pak ik Virginia’s Raks el assaya dvd uit de kast. Prettig om mee te werken, een muzikale danseres met mooie bewegingskwaliteit. Er zitten leuke ideeen in voor stokdans bewegingen. Na afloop ben ik nog een uurtje zoet met het opzoeken van saaidi clipjes en informatie voor mijn les.

14 januari, Dag 5: Even weer een stapje terug naar de horeografie van Jenna van dag 1 en 2. De muziek heb ik op spotify gevonden, maar het is nog best moeilijk om zonder het voorbeeld van Jenna te dansen.

10dagenbdd67

16 januari, Dag 6: Weer oefenen met Jenna’s dvd, want de drills zijn nog steeds leuk en de choreografie kan ik nog steeds niet. Ik vraag me af hoe mijn leerlingen zich wel niet moeten voelen wanneer ze mijn choreografie leren.

17 januari, Dag 7: Tijd voor iets heel anders, namelijk tribal fusion! Een tijdje terug heb ik intensief met Rachel Brice’s Serpentine dvd gewerkt en dat beviel goed, dus deze weer eens afgestoft. Het blijft leuk om mee te werken, en het is ook wat ontgoochelend om te merken dat ik duidelijk buikdansen gewend ben, geen tribal fusion. Die shimmy drill met 3/4 shimmy on the down is beduidend minder bekend dan de drills uit de buikdans dvds.

18 januari, Day 8: Met de drill van gisteren nog in gedachten doe ik vandaag Jillian Michael’s Shred level 3. Dat zijn een hoop variaties op de plank oefening! Gevolgd door Aziza’s shimmydrill van 21 minuten, een klassieker die ik altijd met plezier doe. Ik tag Aziza in de tweet, die vervolgens terug tweet dat ze het leuk vindt. Woohoo!

21 januari, Dag 9: Mijn eerstvolgende les heeft als thema Muwashshsahat, dus ik besluit even gen dvd te doen (ik heb ook nog geen enkele instructie dvd hierover gezien, een gat in de markt?) en probeer de Muwashshahat choreografie van Sense of Bellydance terug te halen. Het kost wat moeite maar dan valt het kwartje en dans ik hem helemaal uit.

24 januari, Dag 10: Nog een keer Jillian Michael’s shred level 3, gevolgd door Khalida’s shimmy dvd. Leuk om een bekend gezicht op het scherm te zien 🙂
Wat heb ik hiervan geleerd?

1. Mijn persoonlijke voorkeur is om met dvds te werken. Als ik eenmaal in beweging ben gekomen en ik te zweten, dan is het een kleine moeite om daarna nog wat andere dingen te oefenen.

2. Iemand ander’s choregrafie dansen is inspirend maar ook moeilijk. Ik heb extra respect voor iedereen in mijn les die mijn choreografieen leert.

3. Door een stijl te oefenen die niet de jouwe is, voel je je weer een beginner. Wat weer heel nuttig en leuk is om even bij stil te staan,

4. Ik heb al heel veel choreografieen gemaakt en gedanst, die zeer de moeite waard zijn om weer eens door te nemen. Dus als je even geen zin hebt om iets nieuws te maken, neem dan een oudere dans en probeer hem met nieuwe ogen uit.

5. De tien dagen vlogen om met de verwachtte rustdagen tussendoor. Ik ben trots op mezelf omdat ik het volgehouden heb en een beetje verbaast omdat het zo snel voorbij was.

Kortom, het was voor mij een geslaagd experiment. Ik denk dat ik gewoon ga beginnen aan de volgende tien dagen, in de hoop dat ik in een heel jaar zo’n 100 dagen oefenen kan halen.