Leren buikdansen is leuker in een echte lesHet is natuurlijk ontzettend leuk dat je wilt leren buikdansen! Mijn lessen gaan binnenkort weer van start en ik merk dat het vooral voor beginners lastig is om de basis onder de knie te krijgen. Om een goede start te maken met buikdansen heb ik een paar beginnersfouten voor je op een rij gezet, met tips hoe je die kunt voorkomen.

De zes meest voorkomende fouten bij het leren buikdansen

  1. Jezelf buikdansen aanleren

Op youtube zijn heel veel filmpjes te vinden waarmee je zelf buikdansen kunt leren. Handig en goedkoop! Maar hoe weet je of je een beweging goed doet? Welke stijl past bij jou? Het nadeel van jezelf leren buikdansen is dat je vaak een aantal slechte gewoontes aanleert, waar je je niet van bewust bent. Die slechte gewoontes kunnen je flink in de weg gaan zitten en zijn heel moeilijk om te veranderen. Begin met buidkansen door je in te schrijven voor een les met een docent die je corrigeert en laat zien hoe je het beste een beweging kunt uitvoeren. Bovendien is het gezelliger dan dansen in je eentje.

2. Een docent of buikdansstijl kiezen die niet bij je past

Je besluit dat je buikdansles wilt volgen en geeft je op en vervolgens is het helemaal niet wat je er van verwacht had! Elke buikdanseres heeft een eigen persoonlijkheid en dansstijl. Niet elke docent past bij jou!  Bovendien zijn er verschillnde buikdans stijlen. De ene stijl kan je meer aanspreken dan de andere. Ben je gecharmeerd van Tribal Fusion en sta je in een les waar vooral Egyptische stijl gegeven wordt, dan is dat even wennen. De oplossing is simpel: volg een proefles voor je je opgeeft en bepaal welke stijl je graag wilt leren.  Kies een les die bij je past!

3. Lessen missen

Enthousiast ga je naar de eerste les, maar door omstandigheden mis je de tweede les. De derde les merk je dat je iets achter loopt en dat vind je niet zo leuk. De vijfde les kan je niet omdat je op vakantie bent en als je bij de zesde les weer terug bent heb je het gevoel dat je hopeloos achter loopt. De rest van de lessen houd je voor gezien. Wanneer je net begint is het belangrijk dat je bij de les bent. Mis je een les, vraag dan aan je docent welke stof ze behandeld heeft en of je thuis kunt oefenen. Ik merk dat de mensen die weinig lessen missen het meest plezier hebben en het snelste leren.

4. Niet consequent oefenen

De snelste manier om iets nieuws te leren is door het te oefenen. Daarbij hoef je niet heel lang te oefenen, als het maar regelmatig is. Elke dag tien minuten oefenen heeft meer zin dan een keer in de week een uur. Als je regelmatig en consequent oefent zal je zien dat je met sprongen vooruit gaat!

5. Te snel te veel willen

Leren buikdansen kost tijd. Je wilt graag snel resultaat zien en niet nog een keer de bewegingen van vorige week oefenen, liever ga je door met nieuwe bewegingen. Maar buikdansbewegingen bouwen op elkaar door en het is ontzettend belangrijk dat je basis bewegingen goed aanleert. Wees geduldig en oefen ook de bewegingen die je voor je gevoel al kent. Je hebt er later veel profijt van.

6. Geen warming-up of cooling-down doen

Vroeger vond ik een warming-up zonde van mijn tijd. Ik wilde veel liever meteen dansen! Maar ik merkte dat ik, als ik een warming-up gedaan had, me beter kon concenteren, lekkerder danste en de les beter kon onthouden. De cooling-down werkt als een afsluiting van de les of je oefensessie en helpt om spierpijn te voorkomen, je lichaam weer in balans te brengen en om de overgang te maken naar het ‘normale leven’. Ook al doe je maar een paar bewegingen of oefeningen, de warming-up en cooling-down helpen enorm om sneller te leren dansen en er meer van te genieten.

Dit zijn de blije gezichten aan het einde van vijftien lessenStappenplan om te leren buikdansen

Maar hoe leer je nou het snelste buikdansen? Volg de stappen en je komt er vanzelf!

Je besluit dat je wilt leren buikdansen. Hoera!

Zoek een docent uit die bij je past

Schrijf je in voor de les en ga ook naar elke les!

Mis je een les, doe dan huiswerk om bij te blijven

Oefen consequent 10 minuten per dag

Wees geduldig: het duurt even voor je vooruitgang ziet

Doe een warming-up en cooling down als je zelf oefent en geniet van dat onderdeel in de les.

Resultaat na 15 lessen: je kent en kunt de meeste buikdans basis bewegingen en je hebt een of twee choreografieen geleerd

 

Elke keer weer en ik super trots op de leerlingen die meedoen met de beginners cursus. Na vijftien lessen hebben ze zoveel geleerd en ze laten dat zien tijdens de cursus presentatie aan vrienden en familie. Om ze te zien stralen op het podium is altijd een fantastisch moment. Dat kan jij ook! Ter inspiratie een videoclipje van de cursuspresentatie van afgelopen blok, om te laten zien dat je echt veel kunt leren in maar vijftien lessen als je het stappenplan volgt.