Een mooie buikdans foto zegt meer dan duizend woorden. En natuurlijk kan je de foto’s ook gebruiken voor promotie materiaal, of aan familie en vrienden te laten zien.  Ongeacht of het om een actieshot of een geposeerd studioportret gaat, heb ik een paar tips om mooie resultaten uit je fotoshopt te krijgen.

afbeelding Dalla Dream Dancers doen Khaleegy

Resultaat van een fotoshoot van de De Dalla Dream Dancers

Tips en trucs voor mooie foto’s

 1. Bereid je make-up, kostuum en haar goed voor. Neem eventueel een make-up artist in de arm voor deze gelegenheid. Haar kan gaan pluizen of krullen, daarom neem ik altijd een busje haarlak mee om de pluis in te perken. Een kostuum dat niet goed zit staat niet mooi op de foto. Controleer daarom vooraf of het kostuum nog goed past en of de sluitingen nog goed vast zitten. Draag geen glitter make-up of glitterpoeder voor een fotoshoot.  Op de foto heeft dat het effect van witte of gekleurde stipjes, in plaats van gelijkmatige glitter zoals je in het echt ziet.

  Foto van Kyria

  Resultaat van een fotoshoot van Kyria

 2. Gebruik een goede camera, bij voorkeur een digitale spiegelreflex (DSLR).Een DSLR heeft een hoge resolutie en beschikt over een lens waarmee goed ingezoomd kan worden en instelbare diafragma/sluitertijden. Bewaar de camera op je telefoon voor andere gelegenheden!
 3. Werk samen met een fotograaf. Natuurlijk kun je moeder/vriend/mededanseres vragen om je op de foto te zetten. Maar een fotograaf heeft oog voor compositie, kennis over belichting en gebruik van instellingen op de camera en kan foto’s nabewerken in Photoshop. Het is zeker de moeite waard om een shoot met een fotograaf te boeken.
 4. Zoek vooraf  poses of bewegingen je wilt proberen en oefenen ze thuis voor de spiegel. Op het moment van de shoot kun je zo makkelijk verschillende houdingen aannemen. Denk ook aan houdingen waarbij je zit, staat of achterover buigt.

  Foto van buikdansers in rood kostuum

  Geposeerde houding tijdens een fotoshoot

 5. Bedenk welke attributen je op de foto wilt hebben. Bereid ze voor (poets je zills, strijk je sluier, bik het kaarsvet van je shamadan) zodat alles er goed uitziet op de foto. En een foto met een attribuut waar je veel mee danst is veel praktischer dan een attribuut wat wel heel mooi is, maar die je zelden gebruikt.
 6. Drink veel water de dag voor de shoot en op de dag zelf en vermijd eten waar je er opgeblazen van uit gaat zien, zoals eten met veel vet en suiker. Alle beetjes helpen!
 7. Draag op de dag van de shoot los zittende kleding en doe je bh en sokken ongeveer een uur voor de shoot vast uit. Anders staan de striemen van het elastiek straks ook op de foto.
 8. Zet muziek op om een gezellige buikdans sfeer te creëren. Poseren kan heel onnatuurlijk voelen, en dan is het makkelijker om te dansen. De fotograaf kan dan aangeven of je sommige houdingen wat langer vast wil houden, of een beweging nog een keer kan doen voor de foto.

 

Veel plezier met je shoot!