Wanneer je buikdanst, vraagt niemand aan je wat voor soort buikdans je doet. Je danst. Met je buik. Maar als je lessen volgt merk je dat er verschillende soorten buikdans zijn. Als je die verschillende stijlen wat beter leert kunnen, wordt het makkelijker om een stijl te vinden die bij je past. Bovendien is het heel erg leuk om te weten waarom een danseres soms met een kandelaar met brandende kaarsen op haar hoofd danst, of waarom er zoveel variatie is in buikdans kostuums. In dit filmpje vertel ik kort iets over de drie hoofdcategorieën van buikdans stijlen.

 

buikdanseres gooit sluier naar boven

Optreden bruiloft Amsterdam 2017

Kort samengevat zijn er drie hoofdcategorieën: De Klassieke buikdans, Folklore en Tribal & Fusion. Binnen die categorieën is heel veel variatie. In mijn lessen kies ik elk semester een thema of stijl waaraan we meerdere lessen werken. Zo leer je de verschillende stijlen goed kennen.

Klassieke buikdans

Onder klassieke buikdans vallen alle buikdans stijlen die ontstaan zijn in het Midden-Oosten. Buikdansen wordt ook wel ‘raqs sharqi’ genoemd, wat ‘dans van het oosten’ betekent. Buikdansen komt uit landen in het Midden-Oosten. Egyptische, Turkse, Libanese en Griekse buikdans zijn daar voorbeelden van. De klassieke buikdanseres is de danseres die je ziet optreden als je op vakantie bent in het Midden-Oosten. De danseres die mensen inhuren voor een 1001 nacht feest. Maar ook de danseressen die in oude Egyptische films te zien zijn. De buikdanseres die optreed voor publiek. Vaak met een blote buik, met een kostuum vol glitters.

Folkore stijlen

FDrie folklore buikdans danseressen in kleurige jurken zwiepen met hun haar olklore stijlen vertegenwoordigen een bepaalde regio uit het Midden-Oosten, een archetype of tijdsbeeld. Omdat folklore stijlen een soort volksdansen is, worden ze vaak aangepast voor optredens. De dans wordt mooier gemaakt, met variatie in de formaties en kostuums met extra versiering. Veel stijlen zijn in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw voor het podium omgezet. Voorbeelden van folklore stijlen zijn Beledi, Khaleegy, Eskanderani en Saaidi. Bij deze folklore dansen horen specifieke kostuums, gebaseerd op wat mensen in het dagelijks leven dragen in dat deel van het Midden-Oosten. Bijvoorbeeld wijde jurken voor Khaleegy, en juist een korter jurkje voor Eskanderani.

Deze folklore stijlen horen ook bij het repertoire van de klassieke buikdanseres. Soms zit er in een klassiek nummer een stukje van een folklore stijl ritme. Of danst de buikdanseres een nummer in folklore stijl tijdens haar optreden. Het is daarom leuk om de verschillende folklore stijlen beter te leren kennen.

Buikdanseres met zwarte rok en top in een dans houding

Dutch Open Championships, juli 2017

Tribal & Fusion

American Tribal Style (ATS) ontstond in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Deze dansstijl draait om groep improvisatie. Er hoort een vast vocabulaire aan buikdans bewegingen bij en afspraken over hoe de leider aangeeft welke beweging ingezet gaat worden. Danseressen combineerden buikdans bewegingen met bewegingen en elementen uit andere dansvormen en culturen. De kostuums bestaan uit verschillende stoffen, materialen, munten en schelpjes die gecombineerd worden. Het basis kostuum voor ATS danseressen is een hele wijde strokenrok met daaronder een harembroek, een top met daaroverheen een versierde bh. Er worden  veel sieraden bij gedragen.

Fusion komt voort uit ATS, als is de link soms moeilijk terug te vinden. Fusion danseressen kunnen solo of als groep optreden. Zij mengen buikdans bewegingen met bijvoorbeeld een andere dans stijl. Bijvoorbeeld Flamenco, ballet of moderne dans. Daarbij wordt ook vaak andere muziek gebruikt. Fusion geeft veel vrijheid om andere bewegingspatronen te ontdekken. Waar de klassieke buikdans en folklore kaders hebben waar de danseres binnen moet blijven, kan de fusion danseres alle mogelijkheden verkennen. Soms is het buikdansen bijna niet meer terug te vinden in een fusion optreden.

Theatrale buikdans is moeilijk te plaatsen in één van deze categorieën. Theatrale buikdans is wanneer buikdansen gebruikt wordt om een verhaal over te brengen in een theatrale setting. Dat kan door middel van een klassieke buikdans, maar ook folklore of tribal and fusion elementen kunnen gebruikt worden.

Workshop buikdans stijlen

Misschien heb jij nog nooit gebuikdanst en wil je heel graag beginnen. Of dans je al een hele tijd en wil je meer weten over de verschillende stijlen. In deze workshop gaan we aan de slag met basis buikdans bewegingen. Want dezelfde bewegingen kunnen er heel anders uitzien, afhankelijk van de dansstijl.

Met informatie over de verschillende kostuums, maar ook hoor je muziek die bij verschillende stijlen hoort. In deze workshop wordt dansen afgewisseld en aangevuld met praten, luisteren, zien en voelen.

De workshop is op zondag 4 maart van 13.00-16.00 in de Kyria Moves studio in De Meern. Dat is op de Van Zuylenstraat 44, 3454EV De Meern. De ingang is om de hoek.

De kosten voor de workshop zijn 39 euro inclusief drinken en snacks. Je krijgt hand-out mee met de samenvatting uit de workshop, zodat je het thuis nog eens door kunt nemen. En een lijst met YouTube video’s zodat je de verschillende stijlen nog eens kan bekijken. Parkeren is gratis en we zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Doe je mee? Je kan je hier opgeven voor de workshop.