Volg je lessen en wil je wat leuke kleding aanschaffen?

Heb je binnenkort je eerste optreden?

Ben je een beginnende professionele buikdanseres en weet je niet waar je moet beginnen?

In dit artikel lees je hoe je een buikdans garderobe samenstelt waar je jarenlang plezier van hebt! Het bespaart je tijd, moeite en geld. Want een kledingstuk kopen dat vervolgens in de kast blijft hangen is eeuwig zonde. Ben je er klaar voor? Hier gaan we!

 1. Wat is je doel?

Waar heb je je kleding voor nodig? Heb je een specifiek doel in gedachten? Of misschien werk je aan een dans waar een bepaald kostuum bij hoort? Schrijf in korte steekwoorden op wat je doel is. Een voorbeeld van mijn doel voor kleding in de les: Kleding die lekker zit, die me flatteert en waar ik me goed in voel en waar mijn leerlingen mijn hele lichaam goed kunnen zien.

Voor een foto shoot met onze dansgroep hadden we afgesproken dat iedereen paars aan zou trekken. Het doel was om er als groep uit te zien, terwijl we elk ook als individu op de foto zouden gaan.

 1. Wat is je smaak?

Wat je smaak of stijl is, kan compleet anders zijn bij buikdanskleding. Hou je van opvallende, felle kleuren? Van effen stof of juist van printjes? Ben je gek op het gerammel van muntjes, of heb je liever kralen en pailletten op je kleding? Zoek wat plaatjes op internet van kostuums en kleding die je mooi vindt.

 1. Wat is je budget?

Wat heb je te besteden? Om je een idee te geven, een rok of topje kost tussen de 15-30 euro, een heupsjaaltje tussen de 10-40 euro. Voor een professioneel kostuum met kralen en pailletten ben je tussen de 80-150 euro kwijt voor een basis model en tussen de 150-500 voor de kostuums van hogere kwaliteit. Er zijn ook buikdanskostuums tussen de 500-1500 euro maar dat zijn designer kostuums.

 1. Optreden Tivoli Vredenburg 2018 Foto door Maan Limburg

  Voor een optreden combineerde ik een rok en top van een leerlingenkostuum met een gouden bh en gordel met kraaltjes

  Wat heb je al?

De kracht van een buikdans garderobe is dat je veel kunt mixen en matchen. Kijk daarom ook naar de kleding die je al hebt. Vaak kopen we onbewust dezelfde soort kledingstukken en heb je straks een kast vol rode rokken. Bij deze stap heb je al een aardig idee van wat je wil.

 1. Welk item mist er nog?

Als je terug kijkt op de voorgaande vragen, wat heb je dan nodig om je kostuum uit te breiden of compleet te maken? Heb je nog helemaal niks, dan raad ik je aan om een heupsjaaltje of heupketting te kopen. Die kan je over je kleding dragen tijdens de les en is super handig om mee te combineren. Begin je net als professional? Een buikdanskostuum bestaande uit een gordel en een bh in zilver of goud is ontzettend handig. Door de rok en accessoires te wisselen lijkt het alsof je ineens een heel ander kostuum hebt.

 1. Shoppen maar!

Tijd om dat item te vinden dat je nog mist. Er zijn redelijk wat online buikdanswinkels waar je kunt bestellen. Voor professionele kostuums is het aan te raden om naar een winkel te gaan en het kostuum daar te passen. Dat brengt me ook op het volgende punt…

 1. Past het?

Als je kleding niet lekker zit, zal je het weinig dragen. Dus trek je  nieuwe aanwinst aan en kijk hoe het valt. Is het te kort, te krap, kriebelige stof of past het echt compleet niet? Stuur het dan terug. Soms is iets het te lang, te wijd, maar valt er nog iets van te maken met wat handigheid. Het belangrijkste is dat jij je prettig voelt in je kostuum!

Meer weten over buikdanskostuums?

Ik maak al meer dan vijftien jaar buikdans kostuums en heb er zelfs een boek over geschreven! Met het boek kan je zelf bh’s, gordels, rokken en accessoires maken.

Tips om kostuums en kleding aan te passen kan je vinden in mijn E-book ‘Handboek Buikdanskleding’. Meer informatie en previews van het boek vind je hier.

 

Dit is het tweede artikel in een serie over buikdanskleding. Houd dit blog in de gaten voor het derde en laatste artikel. Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogberichten op deze website EN een gratis ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!