Wanneer ben ik klaar om betaalde optredens te doen?
Hoe wordt je een buikdanseres?
Iemand vroeg of ik ook buikdanslessen geef, maar hoe weet ik of ik daar klaar voor ben?

De discussie over wat iemand een professional maakt is zo oud als de weg naar Rome. En deze discussie wordt bij heel veel beroepsgroepen gevoerd omdat er zo veel verschillende interpretaties zijn over wat een professional is. Omdat het een vraag is die leerlingen regelmatig stellen, maar ook omdat het als professional fijn is om andere collega’s aan te kunnen raden als je zelf niet kan. Dan is het handig als je kunt verwoorden waarom iemand volgens jou een professional is. Dat verwoorden, dat doe ik in dit blog.

Definities van professioneel
Als je gaat zoeken op de definitie van “professioneel”, dan kom je verschillende omschrijvingen tegen. Eén van de eerste definities is: “in het kader van de uitoefening van een beroep”. Anders vertaald: je verdient er je geld mee en draagt belasting af. Of je kunt rondkomen van het buikdansen vind ik zelf niet uitmaken. Vooral omdat de meeste buikdanseressen inkomsten uit meerdere werkzaamheden hebben en bijvoorbeeld yoga of zumba les naast geven.
Een andere definitie is: “kunde, kennis van het vak bezittend”. Dit zegt meer iets over de vaardigheden en kennis die een persoon bezit. Om buikdanseres te zijn moet je kunnen buikdansen. Dat klinkt logisch, maar is heel moeilijk om aan te tonen.

Het lastige van deze definities is dat ze niet volledig zijn. Iemand die naast een vaste baan buikdansles geeft, verdient er niet haar inkomen mee. Als ze dat met grote kennis en kunde doet, is ze in mijn ogen wel een professional. Sta je bij de KVK ingeschreven en betaal je netjes belasting, maar leer je technieken aan waardoor je leerlingen geblesseerd raken dan is dat niet professioneel. Hoe komen we uit deze paradox?

Aspecten

Persoonlijk kijk ik naar drie aspecten om te bepalen of iemand een professional is. Op de allereerste plaats moet de danseres een diepgaande kennis hebben van buikdansen en dit ook kunnen laten zien. Geïnteresseerd zijn in de culturele achtergrond van buikdansen, weten hoe het menselijk lichaam in elkaar zit, weten welke buikdansbewegingen de basis zijn en ze correct uit kunnen voeren. Docenten hebben kennis van didactiek, kunnen goed uitleggen op een manier die bij de leerling past, een les structureren en een positieve sfeer in de les neerzetten. Performers bezitten voldoende muzikaliteit om te improviseren en te choreograferen. Ze bouwt een optreden op te bouwen, beheerst het dansen met de basis attributen (sluier, zills, stok) betrekt haar toeschouwers en weet te entertainen. 
Ten tweede betekent een professional zijn, dat je communicatief en sociaal vaardig bent. Zodat je prettig met andere professionals kunt werken en met leerlingen en cliënten overweg kunt. Je kennis en kunde van buikdansen is het fundament. Je gedrag en voorkomen maken het verschil waardoor mensen het gevoel krijgen dat ze gehoord en gezien worden. Dat is ontzettend belangrijk om leerlingen te behouden en een netwerk op te bouwen met andere buikdanseressen.

Een voorbeeld is hoe een danseres zich gedraagt tijdens buikdansfeesten van collega danseressen. Een diva achter de schermen zijn, niet blijven kijken naar de andere optredens maken je  moeilijk om mee te werken.

Tot slot is de klantgerichtheid belangrijk. Een professional stelt het belang van de klant centraal. Of het nou een leerling is of iemand die je inhuurt voor het optreden, een professional past zich aan levert een dienst waar de klant tevreden over is. Je bent transparant over je manier van werken, maakt duidelijke afspraken die je vastlegt. De communicatie is vlot en helder is als iemand contact zoekt. Tijdens het optreden of de les ben je je bewust van de belangen en wensen van de klant. Je behandelt anderen respectvol en integer en geeft advies gebaseerd op je ervaring, kennis en kunde. Dat wil niet zeggen dat je klakkeloos doet wat een leerling of klant je vraagt. Je kunt uitleggen waarom je bepaalde keuzes maakt en daardoor aan je eigen koers vasthouden.

buikdanseressen treden op met saaidi stokkenBijvoorbeeld stokdansen doe ik regelmatig met mijn leerlingen. Vaak krijg ik de reactie terug dat met name beginnende leerlingen dat niet zo leuk vinden. Zij willen liever met sluiers dansen of de camel oefenen. Ik leg uit dat het een onderdeel is van de achterliggende cultuur en dat het daarom belangrijk is dat zij er ook iets over leren. En ik stel ze gerust dat er alsnog genoeg ‘buikdans’ in de rest van de les zit. 


Op zoek naar een buikdanseres?

Tot slot een tip aan mensen die een buikdanseres zoeken. Ja, er zijn veel buikdanseressen te vinden via google. Maar hoe vind je nou de buikdanseres die bij je past? Daarom deze drie tips:

– Bekijk een recent filmpje van de danseres zodat je ziet hoe ze danst. Ideaal is natuurlijk als de danseres ook een filmpje heeft om te laten zien hoe ze les geeft, als je op zoek bent naar een docent. Dat geeft je een idee of haar dansstijl past bij jouw verwachtingen.
– Let op hoe goed iemand communiceert naar jou. Stelt ze vragen als er iets niet duidelijk is, verwijst ze je door naar een ander indien nodig?
– Is ze servicegericht? Doet ze haar best om tegemoet te komen aan jouw wensen en verwachtingen? Kan ze uitleggen of adviseren waarom bepaalde keuzes een beter resultaat geven?

Over Kyria

Kyria geeft wekelijkse buikdanslessen, optredens en workshops op aanvraag in regio Utrecht. Ze heeft onder andere geschreven voor de buikdansvakbladen Navel en Raqs wa Risala. Met bijna twee decennia aan ervaring maakt ze van elke les een feestje.

Meer weten over buikdansen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt gratis het eBook ‘schudden voor gebruik: buikdansgids voor beginners’