Sluiers zijn een populair buikdans attribuut. Met een sluier kun je zacht en romantisch dansen, maar ook vurig of gepassioneerd. Daarnaast zijn sluiers handig, bijvoorbeeld door ze om je heen te draperen voor of na een optreden of om je heupen te knopen voor een extra accent. Sluiers zijn eenvoudig om zelf te maken omdat ze alleen aan de randen afgewerkt worden. Ook als je geen naaimachine hebt, kun je je eigen sluier maken!

Materiaal
De vuistregel is dat je sluier zo lang is als je totale lengte + vijftig centimeter. Te lang en je zult op de sluier stappen tijdens het dansen, te kort en de sluier zal niet genoeg volume hebben om mooie figuren in de lucht te kunnen maken. Voor iemand van 170 centimeter is een sluier 230 centimeter lang. Je kunt je sluier in verschillende breedtes maken. Voor beginners raad ik een breedte aan van 100 cm. Wil je grotere bewegingen en patronen maken met je sluier, dan geeft een breedte van 120 cm je meer materiaal om mee te dansen.

Heb je geen zin om te meten, dan kan je ook de volgende standaard maten gebruiken:

2.25 x 1.00 (beginner, geschikt voor rechthoekige sluier of sluier met afgeronde hoeken)

2.25 x 1.20 (geschikt voor licht gevorderde danseressen en halfronde sluiers)

3.00 x 1.30 (geschikt voor gevorderde danseressen en voor extra dramatisch sluierwerk)

Bij het uitzoeken van de stof is het belangrijk dat de stof gedrapeerd kan worden en mooi valt als je het uiteinde vastpakt en heen en weer beweegt. Lichte stof is het prettigst om mee te sluieren omdat de sluier makkelijker in de lucht blijft. Zeer geschikte stoffen zijn bijvoorbeeld chiffon en zijde. Minder geschikte stoffen maar nog steeds bruikbaar zijn organza (stug) of crêpe chiffon (vrij zwaar).

Patroon en knippen
Om de breedte van je rechthoekige sluier te bepalen, houd je de stof vast en til je armen tot schouderhoogte. Als je de sluier met gestrekte armen vasthoud moet de onderrand van de sluier ongeveer tot op je knieën komen. Als de sluier te breed is zal deze over de grond slepen met het risico dat je erop gaat staan. Knip de sluier af op die breedte.

Neem voor een halfronde sluier een stuk touw en een markeerstift voor stof of krijt. Laat iemand het touw vasthouden aan de bovenkant van de vouw. Knoop de marker vast op de helft van de lengte die je nodig hebt. Bijvoorbeeld: je hebt een sluier nodig die ongeveer 2,5 m breed is. De helft van 2.5 is 1.25. Knoop de marker vast op deze afstand. Teken vervolgens een kwart cirkel op de stof en knip deze uit.

De derde optie is een sluier die halfrond lijkt, maar eigenlijk rechthoekig is met afgeronde punten. Je sluier wordt dus niet écht half rond. Hierdoor heb je een grotere sluier om mee te dansen waardoor je sluier bewegingen groter worden. Leg je de rechthoekige sluier dubbel gevouwen neer en knip twee hoeken af zodat de sluier rond afloopt. Knip je ronding naar eigen inzicht, maar zorg ervoor dat beide hoeken gelijk aflopen.

Zomen

De randen van de sluier kan je afwerken met een smalle rolzoom. Je maakt een rolzoom door de stof om te vouwen en vervolgens nog een keer. De onafgewerkte rand is nu naar binnen gerold.

Naai met een rechte steek of zigzag steek over de opgerolde zoom om deze vast te zetten. Een rolzoom moet zo smal mogelijk zijn zodat de rand van de sluier makkelijk beweegt. Als je de rolzoom niet mooi krijgt, gebruik dan een zigzag steek en knip de rafelende stof naast de zigzag steek af. Dit is niet zo’n mooie afwerking, maar het is voldoende voor een oefen sluier.

Wil je de afgewerkte randen mooier maken? Naai er paillettenband overheen met de naaimachine. Pailletten aan de rand maken het wel iets lastiger om de sluier te hanteren en ze kunnen aan je kleding of haar blijven haken.

Heb je geen naaimachine en gebruik je synthetische stof? Dan kun je de randjes ook (voorzichtig!) afwerken door ze langs een vlammetje te halen. Eerst test je met een klein restje stof of de stof hiervoor geschikt is. Als de stof in de buurt van de vlam komt en daardoor omkrult, is de stof synthetisch. Haal voorzichtig de rand langs het vlammetje zodat de hele rand niet meer rafelt. In de YouTube video hieronder zie je hoe dat werkt.

Bewaren en gebruiken
Bewaar sluiers hangend over een kledinghanger in je kast, of vouw ze losjes op. Bewaar zijden sluiers door ze losjes in een la of doos te leggen om te voorkomen dat ze kreuken. Zorg dat er geen motten bij kunnen komen want die maken gaten in je sluier. Controleer voor een optreden of er kreukels in je sluier zitten en strijk ze eruit. Je kunt je sluier ook ophangen in de badkamer wanneer je gaat douchen, dan stomen de kreukels er uit.

Meer weten over buikdanskostuums maken? 

Ik maak al meer dan vijftien jaar buikdans kostuums en heb er zelfs een boek over geschreven! Met het boek kan je zelf bh’s, gordels, rokken en accessoires maken.

Tips om kostuums en kleding aan te passen kan je vinden in mijn E-book ‘Handboek Buikdanskleding’. Meer informatie en previews van het boek vind je hier.

Dit is het derde artikel in een serie over buikdanskleding. Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogberichten op deze website EN een gratis ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!