Zills zijn koperen vingercimbaaltjes die buikdanseressen bespelen  tijdens het dansen. Dat ziet er misschien ingewikkeld uit maar de basis is heel simpel. Je maakt je eigen muziek, trekt de aandacht van je publiek en het geeft je optreden extra energie. En het allerbelangrijkste: het is ontzettend leuk!

Geschiedenis van zills

Hoe oud zill precies zijn weten we niet omdat er weinig bronnen zijn. Op afbeeldingen van danseressen uit Turkije en Egypte uit de 19e eeud staan buikdanseressen afgebeeld met vingercimbaaltjes. Reizigers die het Midden-Oosten bezochten beschrijven de vingercimbaaltjes van de danseressen. De cimbaaltjes doen denken aan de castagnettes in Flamenco.

Soorten zills

Zills worden in alle soorten, maten en materialen gemaakt. Meestal van koper of brons. Een bekend merken is Saroyan zills. Dit Amerikaanse bedrijf maakt professionele zills voor buikdanseressen. De meeste mensen beginnen met zills uit Egypte of Turkije.  Als je in Nederland zills wilt kpen raad ik je aan om te kijken bij Majorelle of de Buikdanswinkel. 

Als je zills koopt, let op het volgende:

  • Zitten er ruwe randjes aan, dan zijn ze waarschijnlijk gegoten. Kies liever voor zills die helemaal glad zijn;
  • Twee sleuven aan de bovenkant zijn fijner dan een enkel gat. Het geeft je meer controle over je zills en maakt het spelen makkelijker;
  • Koper of messing klinkt meestal beter dan zilver;
  • Koop bij voorkeur zills wanneer je ze kunt uitproberen om te horen of de klank je aanstaat. Sommige zills hebben een onder- of boventoon die heel vervelend in je oor kan piepen.

Meer lezen over zills? Shira heeft een mooi overzichtsartikel op haar website staan

 

Je draagt zills om je middelvinger en duim, en je draagt ze aan beide handen. In totaal heb je dus vier cimbaaltjes.

Zills aandoen en bespelen

Als je zills wilt leren spelen dan raad ik je aan om een docent te vinden die ze ook tijdens de buikdansles gebruikt. Wat basis tips om zills te leren spelen:

  • Zet muziek op met een duidelijk en constant ritme
  • Speel een eenvoudig ritme me tje zills, bijvoorbeeld 1-2-3 1-2-3
  • Probeer nu te lopen terwijl je het ritme blijft spelen
  • Lukt dat aardig? Probeer dan wat buikdansbewegingen uit terwijl je doorgaat met spelen op de zills.

Zo makkelijk is het om te beginnen met zills! Wil jij leren buikdansen met zills? In mijn lessen besteden we aandacht aan muzikaliteit en ritme, onder andere door met zills te dansen. Lijkt het je wat, kom dan naar de buikdansles op woensdagavond in de Cultuur Campus in Vleuten. Meer informatie over deze wekelijkse buikdanslessen vind je hier.