In het dagelijks leven draag ik weinig make-up. Een groot gedeelte van. Mijn ‘voorraad’ heb ik gekocht voor buikdans optredens of evenementen. Dan vind ik het leuk om eyeliner, glitter en valse wimpers op te doen. Doordat ik niet regelmatig make-up draag raken producten bijna nooit op. En kom ik er eigenlijk ook niet aan toe om bijvoorbeeld kwasten schoon te maken. Maar dat is dus niet alleen onhygiënisch vanwege bacteriën in je make-up, maar kan zelfs gevaarlijk zijn en ooginfecties of huidinfecties veroorzaken.

Een goede reden voor een voorjaarsschoonmaak in je make-up voorraad! Met deze tips ben je in een uurtje klaar. En het voordeel van opruimen is dat je daarna weer iets nieuws kunt kopen .

Stap 1: Gooi alles weg wat over de datum is

Alle make-up heeft een houdbaarheidsdatum. Die staat achterop naast een icoontje van een potje met een open dekseltje. Het cijfer naast het icoontje is het aantal maanden dat je het product kunt gebruiken nadat het aangebroken is. Maar vaak weet je niet eens meer wanneer je iets gekocht hebt, of voor het eerst gebruikt.

  • Ruik aan het product en als je twijfelt, gooi het weg
  • Is het ouder dan twee jaar? Weggooien!
  • Mascara ouder dan drie maanden mag ook meteen weg

Stap 2: Gooi (of geef) alles weg wat je eigenlijk nooit gebruikt

Die oogschaduw die eigenlijk niet jouw kleur is, het setje nagellakjes waar je er twee van gebruikt en vier nooit, of foundation die eigenlijk niet jouw ding is. Gooi of geef het weg.

De helft hiervan was over de datum…

Stap 3: maak je kwasten en sponsjes schoon

Misschien gebruik je de kwastjes en sponsjes die bij de make-up zit of heb je aparte kwasten en sponsjes. In beide gevallen is het goed om ze grondig schoon te maken. Daar heb je niks speciaals voor nodig: met lauwwarm water en een beetje babyshampoo of handzeep kom je een heel eind. Natmaken, inzepen, afspoelen en aan de lucht laten drogen.

Stap 4: opbergen

Maak het tasje/bakje/beautycase waar je make-up in zit schoon voor je alle make-up er weer in stopt. Net zoals de kwasten uit de vorige stap kun je een make-up tasje binnenstebuiten keren en met water en zeep wassen of op lage temperatuur in de wasmachine wassen. Je hebt geen super ingewikkeld en groot systeem nodig, als je alles maar kunt vinden wanneer je het nodig hebt.

Ben je klaar, check dan even of je make-up voorraad compleet is en vul je voorraad aan. Zo heb ik mezelf beloond voor het oprumen met een nieuwe rode lippenstift gekocht bij MAC make-up: Brave Red matte listick en bijpassende lipliner.

Wil jij meer weten over mijn favoriete make-up producten? In mijn nieuwsbrief ontvang je regelmatig een kort berichtje over buikdans muziek, make-up, online lessen, filmpjes en nog veel meer. Ik verstuur ongeveer 3-4 mailtjes per maand en je kunt je op elk moment uitschrijven. Na je inschrijving ontvang je meteen het eBook ‘Schudden voor gebruik: buikdansgids voor beginners’.