Leren buikdansen is leuker in een echte lesHet is natuurlijk ontzettend leuk dat je wilt leren buikdansen! Het kan lastig zijn om de basis onder de knie te krijgen. Om een goede start te maken met leren buikdansen heb ik een paar beginnersfouten voor je op een rij gezet en geef ik tips wat je beter wél kunt doen.

De zes meest voorkomende fouten bij het leren buikdansen

  1. Buikdansen leren zonder aanwijzingen van een docent

Op youtube zijn heel veel filmpjes te vinden waarmee je zelf buikdansen kunt leren. Handig en goedkoop! Maar hoe weet je of je een beweging goed doet? Welke stijl past bij jou? Het nadeel van jezelf leren buikdansen is dat je vaak slechte gewoontes aanleert, waar je je niet van bewust bent. Die slechte gewoontes kunnen je flink in de weg gaan zitten en zijn heel moeilijk om te veranderen. Schrijf je in voor een les met een docent die je corrigeert en laat zien hoe je een beweging het beste kunt uitvoeren. Bovendien is het gezelliger dan dansen in je eentje.

2. Een docent of buikdansstijl kiezen die niet bij je past

Je besluit dat je buikdansles wilt volgen en geeft je op voor de les. Vervolgens is het helemaal niet wat je er van verwacht had! Elke buikdanseres heeft een eigen persoonlijkheid en buikdansstijl. Niet elke docent past bij jou!  Bovendien zijn er verschillende buikdans stijlen. De ene stijl kan je meer aanspreken dan de andere. Ben je gecharmeerd van Tribal Fusion en sta je in een les waar vooral Egyptische stijl gegeven wordt, dan is dat even wennen. De oplossing is simpel: volg een proefles voor je je opgeeft en bepaal welke stijl je graag wilt leren.  Kies een les die bij je past! Probeer hier een gratis online proefles bij mij.

3. Lessen missen

Enthousiast ga je naar de eerste les, maar door omstandigheden mis je de tweede les. De derde les merk je dat de rest van de leerlingen al wat verder is dan jij. De vijfde les kan je niet omdat je op vakantie bent en als je bij de zesde les weer terug bent heb je het gevoel dat je hopeloos achter loopt. De rest van de lessen houd je voor gezien.Klinkt dat bekend?

Wanneer je net begint is het belangrijk dat je regelamtig lessen volgt. Mis je een les, vraag dan aan je docent welke stof ze behandeld heeft en of je thuis kunt oefenen. leerlingen die weinig lessen missen hebben het meest plezier in de les en leren het snelst.

4. Niet oefenen

De snelste manier om iets nieuws te leren is door het te oefenen. Daarbij hoef je niet heel lang te oefenen, als het maar regelmatig is. Elke dag tien minuten oefenen heeft meer zin dan een keer in de week een uur. Als je regelmatig oefent zal je zien dat je met sprongen vooruit gaat!

5. Te snel te veel willen

Leren buikdansen kost tijd. Je wilt graag snel resultaat zien en niet nog een keer de bewegingen van vorige week oefenen, liever ga je door met nieuwe bewegingen. Maar buikdansbewegingen bouwen op elkaar door en het is ontzettend belangrijk dat je basis bewegingen goed aanleert. Wees geduldig en oefen ook de bewegingen die je voor je gevoel al kent. Je hebt er later veel profijt van.

6. Geen warming-up of cooling-down doen

Vroeger vond ik een warming-up zonde van mijn tijd. Ik wilde veel liever meteen dansen! Maar ik merkte dat ik als ik een warming-up gedaan had, me beter kon concentreren, lekkerder danste en de les beter kon onthouden. De cooling-down werkt als een afsluiting van de les of je oefensessie en helpt om spierpijn te voorkomen, je lichaam weer in balans te brengen en om de overgang te maken naar het ‘normale leven’. Ook al doe je maar een paar bewegingen of oefeningen, de warming-up en cooling-down helpen enorm om sneller te leren dansen en er meer van te genieten.

Dit zijn de blije gezichten aan het einde van vijftien lessenStappenplan om te leren buikdansen

Maar hoe leer je nou het snelste buikdansen? Volg de stappen en je komt er vanzelf!

  1. Je besluit dat je wilt leren buikdansen. Hoera!
  2. Zoek een docent uit die bij je past
  3. Schrijf je in voor de les en ga ook naar elke les!
  4. Mis je een les, doe dan huiswerk om bij te blijven
  5. Oefen consequent 10 minuten per dag
  6. Wees geduldig: het duurt even voor je vooruitgang ziet
  7. Doe een warming-up en cooling down als je zelf oefent en geniet van dat onderdeel in de les.
  8. Resultaat na 15 lessen: je kent en kunt de meeste buikdans basis bewegingen en je hebt een of twee choreografieen geleerd

Elke keer weer en ik super trots op de leerlingen die meedoen met de beginners cursus. Na vijftien lessen hebben ze zoveel geleerd en ze laten dat zien tijdens de cursus presentatie aan vrienden en familie. Om ze te zien stralen op het podium is altijd een fantastisch moment. Dat kan jij ook! Ter inspiratie een videoclipje van een cursuspresentatie van mijn leerlingen, om te laten zien dat je veel kunt leren in vijftien lessen.